Τελευταία Νέα

Ευάγγελος Αρεταίος - Ο πρώτος μηχανικός ήχου στην Ελλάδα

Ο Ευάγγελος Αρεταίος (1906-1974) υπήρξε ο πρώτος μηχανικός ήχου που εξειδικεύτηκε στην ηχογράφηση μουσικής στην Ελλάδα. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, τόσο με τις ηχογραφήσεις του όσο και με την δουλειά πάνω στην μελέτη, διαμόρφωση και κατασκευή των πρώτων στούντιο ηχογράφησης στην Ελλάδα. Γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1906 στον Πειραιά. Τελειώνει το Βαρβάκειο και σπουδάζει μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις 20 Δεκεμβρίου του 1930 λαμβάνει άδεια άσκησης επαγγέλματος και εργάζεται για λίγους μήνες στην τότε ηλεκτρική εταιρεία βρετανικών συμφερόντων «Πάουερ».

Το 1931 ιδρύεται η δισκογραφική εταιρεία Columbia και ζητά προσωπικό. Ο Αρεταίος δεν χάνει την ευκαιρία. Προσλαμβάνεται στην Columbia σε μία περίοδο που σχεδιάζεται η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου επαγγελματικού στούντιο φωνοληψίας (όπως τότε ονομάζονταν τα στούντιο ηχογράφησης) στην Ελλάδα, στην περιοχή του Περισσού. Εκείνη την εποχή, οι ηχογραφήσεις πραγματοποιούνται συχνά σε σάλες ξενοδοχείων. Ενόψει της δημιουργίας του στούντιο, που αργότερα έγινε γνωστό ως Studio ΙΙΙ, στέλνεται από την εταιρεία του για σπουδές ηχοληψίας στις εγκαταστάσεις της EMI στην Αγγλία που διαρκούν έξι μήνες. Η κατασκευή του στούντιο ολοκληρώνεται το 1936 και την ίδια χρονιά ο Αρεταίος αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής της Columbia. Εργάζεται χωρίς διακοπή στην εταιρεία έως και τον Ιανουάριο του 1971 οπότε και συνταξιοδοτείται, αλλά διατηρεί τον τίτλο του τεχνικού συμβούλου έως το 1973. Πεθαίνει στις 17 Φεβρουαρίου του 1974.

Πολλές πηγές περιγράφουν τον Αρεταίο ως έναν ευγενικό και ιδιαίτερα εργατικό και καταρτισμένο άνθρωπο με σπάνια ευαισθησία και ακεραιότητα που στην εποχή του θεωρούταν εξαιρετικός μηχανικός ήχου. Ο τραγουδιστής Φώτης Πολυμέρης αναφέρει: «Την απόλυτη σημασία της λέξης «κύριος» την βρήκα σε έναν συνάνθρωπό μου ο οποίος ελέγετο Ευάγγελος Αρεταίος. Ήταν ο μοναδικός ηχολήπτης των τεσσάρων τότε εταιρειών δίσκων. Ερχόταν να εργαστεί με υπομονή, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και ευγένεια που συναντά μια φορά κανείς στη ζωή του. Απ' αυτό το ανθρώπινο διαμάντι ξεκινούσαν όλα όσα είχαν σχέση με την ηχοληψία». Διάδοχοί του στα στούντιο της Columbia θεωρούνται οι ηχολήπτες Νίκος Κανελλόπουλος, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Τάκης Φιλιππίδης και Γιάννης Σκιαδάς.