Τελευταία Νέα

Τηλεόραση & Ραδιόφωνο - Ειδικεύσεις μηχανικών και τεχνικών ήχου

Οι ηχολήπτες και οι μηχανικοί ήχου που εργάζονται στον χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου ονομάζονται broadcast technicians και broadcast engineers αντίστοιχα. Απασχολούνται μέσα στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά studios ή σε συνεργία εξωτερικών μεταδόσεων προσφέροντας ηχητική κάλυψη σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.

 
Broadcast Engineer - Maintenance
Ο μηχανικός ήχου που είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία και συντήρηση των συσκευών εγγραφής, αναπαραγωγής και μετάδοσης του ήχου και της εικόνας. 

OB Sound Technician (Ηχολήπτης ΟΒ)
Ηχολήπτης εξωτερικών μεταδόσεων (Outside Broadcasts). Συχνά αποτελεί μέλος μίας κινητής μονάδας εξωτερικών μεταδόσεων μαζί με έναν camera operator - cameraman και έναν δημοσιογράφο, οι οποίοι μετακινούνται με ένα ειδικά διαμορφωμένο μικρό φορτηγό (OB Van). Είναι υπεύθυνος για την σωστή λήψη και εγγραφή του ήχου στο σημείο που βρίσκεται και για την ζωντανή μετάδοση του ήχου από το σημείο που βρίσκεται προς το κεντρικό τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό studio.

Radio Broadcast Sound Technician - On-Air (Ηχολήπτης On-Air)
Ο ηχολήπτης ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του ήχου που εκπέμπεται στον αέρα από το ραδιοφωνικό studio ζωντανής εκπομπής (on-air studio). Εξασφαλίζει τη σωστή ροή εκπομπών, ζωντανών εκφωνήσεων, μουσικής, ενημερωτικών μηνυμάτων και διαφημιστικών μηνυμάτων και συνδυάζει ζωντανό με προηχογραφημένο υλικό εκπομπής. Παράλληλα συντηρεί τον στουντιακό εξοπλισμό. Η συμβολή του είναι καθοριστική για την παραγωγή και την ποιότητα του ήχου που εκπέμπεται από έναν επαγγελματικό ραδιοφωνικό σταθμό και είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να αναφέρεται το όνομά του κατά την διάρκεια των εκπομπών.

Radio Broadcast Sound Technician - Production (Ηχολήπτης Ραδιοφωνικού Production Studio)
Ο ηχολήπτης που εργάζεται μέσα στο ραδιοφωνικό studio παραγωγής (production studio) για τη δημιουργία, επεξεργασία και μοντάζ προηχογραφημένου υλικού ραδιοφωνικής εκπομπής. Στο προηχογραφημένο υλικό εκπομπής περιλαμβάνονται ενημερωτικά και διαφημιστικά μηνύματα, επεξεργασμένο υλικό συνεντεύξεων, επεξεργασμένο μουσικό υλικό, ηχητικά εφέ εκπομπών κ.α.

TV Broadcast Sound Engineer (Ηχολήπτης Τηλεοπτικού Studio Control Room)
O τεχνικός ή μηχανικός ήχου ο οποίος ελέγχει και ρυθμίζει τον τελικό ήχο (sound control) που εκπέμπεται στον αέρα από τα studios ενός τηλεοπτικού σταθμού. Εργάζεται μέσα στον χώρο του Studio Control Room (SCR) ή αλλιώς Production Control Room (PCR) που αποτελεί την καρδία του τηλεοπτικού σταθμού. Προϊστάμενος στον control room είναι σκηνοθέτης και εκτός από την κονσόλα μίξης ήχου υπάρχουν κονσόλα μίξης εικόνας, video monitor wall, γεννήτρια χαρακτήρων, σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ control και πλατό κ.α.