Τελευταία Νέα

Βραβεία Ήχου στη Μουσική και Κινηματογραφική Βιομηχανία

Η απονομή βραβείων ήχου αποτελεί θεσμό τόσο στη μουσική όσο και στην κινηματογραφική βιομηχανία. Τα βραβεία ήχου αφορούν την επιβράβευση των επαγγελματιών του χώρου για την ποιότητα της δουλειάς τους στην εγγραφή και επεξεργασία του ήχου μίας μουσικής ή κινηματογραφικής παραγωγής. Βραβεία ήχου απονέμονται συνήθως μία φορά τον χρόνο σε διάφορες χώρες, αναδεικνύοντας την σημασία του ποιοτικού ήχου και την πολυπλοκότητα της δουλειάς των επαγγελματιών του ήχου, σε τεχνολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, παγκοσμίως.

Στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, κορυφαία θέση κατέχουν τα βραβεία Grammy τα οποία απονέμονται ετησίως από την Νational Academy of Recording Arts and Sciences ή αλλιώς την Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των Η.Π.Α. Η απονομή των πρώτων βραβείων Grammy πραγματοποιήθηκε το 1959. Τα βραβεία Grammy απονέμονται σε σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με τη μουσική σύνθεση, τη μουσική εκτέλεση, την ηχογράφηση και την παραγωγή της μουσικής. Τα βραβεία δίδονται βάση ψηφοφορίας στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά τα μέλη της ακαδημίας. Στον χώρο του ήχου απονέμονται βραβεία για την ηχογράφηση - μείξη και παραγωγή μη-κλασικής (non-classical) και κλασικής (classical) μουσικής όπως και βραβείο καλύτερου μουσικού παραγωγού της χρονιάς.

Αντίστοιχα, στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας κυριαρχούν τα βραβεία Oscar ήχου, τα οποία απονέμονται από την Academy of Motion Picture Arts and Sciences ή αλλιώς, την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των Η.Π.Α. Τα Oscar ήχου απονέμονται με βάση τις αυστηρές προϋποθέσεις αλλά και τον σκληρό ανταγωνισμό που ισχύει για τα βραβεία Oscar και των άλλων κατηγοριών. Υπάρχουν δύο κατηγορίες βραβείων ήχου στα Oscar: Το Academy Award for Best Sound Mixing δηλαδή το βραβείο καλύτερης ηχογράφηση και μείξης ήχου - μιξάζ και το Academy Award for Best Sound Editing ή βραβείο καλύτερου ηχητικού μοντάζ που συμπεριλαμβάνει και τον σχεδιασμό ήχου.

Στην Ελλάδα απονέμεται βραβείο ήχου για τον καλύτερο ήχο κινηματογραφικής ταινίας, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο απονέμεται μία φορά τον χρόνο.