Τελευταία Νέα

Η σημασία της προστασίας της ακοής

Προστασία Ακοής
Η ακοή είναι μία από τις πέντε αισθήσεις. Σε αντίθεση με την όραση, λειτουργεί σε γωνία 360 μοιρών γύρω από το σώμα και βρίσκεται πάντα σε λειτουργία. Ακόμη και την ώρα του ύπνου, η ακοή δεν σταματάει να λειτουργεί. Ο μηχανισμός της ανθρώπινης ακοής, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, μετατρέπει τα ηχητικά κύματα - ακουστική ενέργεια σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ταξιδεύουν μέσω των νεύρων στον εγκέφαλο, όπου και πραγματοποιείται η αποκωδικοποίηση και η επεξεργασία τους. Χρησιμοποιώντας το αισθητήριο της ακοής, ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους έως να απολαύσει μουσική. Έτσι, από τον απλό ακροατή έως τον επαγγελματία του ήχου, η προστασία της ακοής δε μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικότατο μέλημα. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό;

1. Προσοχή στην έκθεση σε ισχυρούς ήχους. Οι διάφοροι ήχοι και θόρυβοι υψηλής στάθμης δοκιμάζουν την λειτουργία του συστήματος ακοής. Η δυνατή μουσική και οι θόρυβοι μηχανών και εργαλείων επιβαρύνουν σημαντικά την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ακοής.

2. Προσοχή στην χρονική διάρκεια έκθεσης σε ισχυρούς ήχους. Η επιβάρυνση του συστήματος ακοής από τους ισχυρούς ήχους είναι πολύ σημαντικότερη όταν η χρονική διάρκεια συνεχόμενης έκθεσης σε αυτούς μεγαλώνει. Ένας τρόπος περιορισμού των επιπτώσεων της έκθεσης σε ισχυρούς ήχους είναι η πραγματοποίηση δεκάλεπτων διαλειμμάτων για κάθε 20 λεπτά ακρόασης. Οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι η έκθεση ενός ανθρώπου ακόμη και στα 85dB δεν πρέπει να ξεπερνά τις 8 ώρες ημερησίως.

3. Προσοχή στην επιλογή και την χρήση ακουστικών. Η χρήση ακουστικών δεν είναι πάντοτε επικίνδυνη αλλά μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τον σύγχρονο ακροατή και την προστασία της ακοής του. Καθώς η πηγή εκπομπής του ήχου βρίσκεται πολύ κοντά στα αυτιά, η ανάγκη για χαμηλότερες στάθμες ακρόασης γίνεται μεγαλύτερη. Σήμερα τα ακουστικά είναι εργαλείο της καθημερινότητας καθώς συνοδεύουν όλα τα φορητά media players ενώ χρησιμοποιούνται και στο οικιακό περιβάλλον για την ακρόαση κατά την διάρκεια ωρών κοινής ησυχίας. Στο περιβάλλον του επαγγελματικού studio, όπως τα studios ηχογράφησης και τα ραδιοφωνικά studios, δεν θα πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση ακουστικών εκτός εάν χρησιμοποιούνται μέτριες στάθμες αναπαραγωγής.

4. Προσοχή στη χρήση ατομικών συσκευών αναπαραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει πρότυπα ασφάλειας όσο αφορά τη ρύθμιση των στάθμεων έντασης των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (φορητά media players) όπως τα MP3 players και τα κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας. Παράλληλα προτείνει την ενσωμάτωσει των ασφαλών επιπέδων έκθεσης σε προκαθορισμένες ρυθμίσεις των συσκευών. Κατά την διάρκεια της χρήσης φορητών συσκευών αναπαραγωγής ήχου, ο χρήστης συχνά ανεβάζει την στάθμη αναπαραγωγής σε επικίνδυνα επίπεδα λόγω των θορύβων του περιβάλλοντος. Όμως σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά, κυρίως από εταιρείες επαγγελματικών προϊόντων ήχου, ακουστικά noise-cancelling τα οποία περιορίζουν τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

5. Χρήση οτοασπίδων. Επαγγελματίες του ήχου όπως μηχανικοί ήχου, ηχολήπτες, μουσικοί αλλά και οποιοσδήποτε ακροατής μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση οτοασπίδων σε περιβάλλοντα με ισχυρούς ήχους, όπως χώροι διασκέδασης με ζωντανή μουσική και clubs. Υπάρχουν διάφορα ήδη οτοασπίδων ανάλογα με την επιθυμητή προστασία σε σχέση με την περιοχή συχνοτήτων που καλύπτεται και τον περιορισμό σε dB. Οτοασπίδες κατάλληλων προδιαγραφών μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τα φαρμακεία.

6. Κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Ανάμεσα στις άλλες θετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού έρχεται να συμπεριληφθεί και η προστασία της φθοράς της ακοής. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Μάικλ Σάιντμαν που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Henry Ford στο Detroit των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Otolaryncology-Head and Neck Surgery, η ρεσβερατρόλη, μία χημική ουσία που βρίσκεται μέσα στο κόκκινο κρασί, προστατεύει τον αντιφλεγμονώδη μηχανισμό του οργανισμού ο οποίος σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την απώλεια της ακοής.